ΧΟΛΗΦΟΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τι είναι ΧΟΛΗΦΟΡΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

Χοληφόρο δέντρο ονομάζεται το σύστημα των σωληναρίων μέσω των οποίων η παραγόμενη, στο συκώτι, χολή αποχετεύεται, αποθηκεύεται και τελικώς απεκκρίνεται στο δωδεκαδάκτυλο. Ενδοηπατικά πολλά μικρά σωληνάρια παραλαμβάνουν τη χολή και συνενώνονται για να δημιουργήσουν το δεξιό και αριστερό ηπατικό πόρο. Τα δύο αυτά μεγάλα χολαγγεία, στις πύλες του ήπατος, ενώνονται και σχηματίζουν τον κοινό ηπατικό πόρο.

Η χοληδόχος κύστη λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για τη χολή. Ο κυστικός πόρος συνδέει την χοληδόχο κύστη με τον κοινό ηπατικό πόρο, ο οποίος, από τη συμβολή με τον κυστικό και μετά, ονομάζεται χοληδόχος πόρος, και μεταφέρει χολή προς την χοληδόχο κύστη όταν δεν υπάρχει ερέθισμα πέψης τροφής, και προς τον χοληδόχο πόρο-και από εκεί στο έντερο-όταν υπάρχει εντολή για πέψη.

ΠΑΓΚΡΕΑΣ

Τι είναι ΠΑΓΚΡΕΑΣ;

Το πάγκρεας είναι ένας μικτός αδένας με ενδοκρινή και εξωκρινή μοίρα. Την ενδοκρινή του λειτουργια την οφείλει σε ομάδες κυττάρων γνωστες ως νησίδια και τα οποία παράγουν πλήθος σημαντικών ορμονών με κυριότερες την ινσουλίνη, το γλυκαγόνο, τη σωματοστατίνη και τη γαστρίνη.

Ο ρόλος του στο πεπτικό σύστημα εξυπηρετείται με την εξωκρινή του μοίρα και είναι η έκκριση του παγκρεατικού υγρού, το οποίο περιέχει ένζυμα που συμμετέχουν στη διάσπαση και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το λεπτό έντερο.

Επικοινωνείστε μαζί μας

Στείλτε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε σύντομα.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search