Ρομποτική χειρουργικη – Το μεγαλο αλμα της ιατρικης

 In EPEMVASEIS, ΝΕΑ

Από τη λαπαροσκοπική χειρουργική στη ρομποτική χειρουργική του σήμερα και την τηλερομποτική χειρουργική του αύριο. Μάθετε όλες τις εξελίξεις βήμα – βήμα αλλά και όλους τους νέους δρόμους που ανοίγονται για την ιατρική επιστήμη και την υγεία.
Tο χθες δεν είναι παρά η ανάμνηση του σήμερα, το αύριο είναι το όνειρο του σήμερα. Κανείς δεν θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα, από τον Λιβανέζο ποιητή οραματιστή και φιλόσοφο Khalil Gibran τα όσα κατακλυσμιαία επιτελούνται εδώ και λίγα χρόνια στο πεδίο της σύγχρονης χειρουργικής.


Οι εικόνες με τον μοναχικό εξειδικευμένο χειρούργο σκυμμένο πάνω σε μια κονσόλα να χειρίζεται με ακρίβεια και δεξιοτεχνία ένα σύστημα μοχλών και κουμπιών ενός πολύπλοκου και ευκίνητου ρομπότ με τα κλασικά και μη εργαλεία του χειρουργείου στα άκρα των βραχιόνων του, δεν ανήκουν αποκλειστικά στις εντυπωσιακές εικόνες ταινιών επιστημονικής φαντασίας.

Όλα αυτά αποτελούν τη σημερινή συνθήκη της χειρουργικής που με την αλματώδη εξέλιξη της τεχνολογίας ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για ένα μέλλον που δεν γνωρίζει όρια, δυσκολίες και αδιανόητα…

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ

Από τη δεκαετία του 1990 ήδη εφαρμόζουμε τη λαπαροσκοπική τεχνική, σχεδόν σε όλη την γκάμα των χειρουργείων μας. Γνωρίσαμε τα πλεονεκτήματα και ζήσαμε την επανάσταση που έφερε στη χειρουργική και γενικότερα στην ιατρική.

ΟΙ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ

Στην πορεία μέσα από την καθημερινή τριβή και την αντιμετώπιση δυσκολιών διαπιστώσαμε πρώτοι τα αδύνατα σημεία της λαπαροσκοπικής χειρουργικής:
◗ Δυσδιάστατη απεικόνιση του χειρουργικού πεδίου- απώλεια της αίσθησης του βάθους
◗ Φυσιολογικός τρόμος του ανθρώπινου χεριού- άρα και της κάμερας- εικόνας και των εργαλείων
◗ Άκαμπτα λαπαροσκοπικά εργαλεία με κίνηση στο επίπεδο και όχι στον τρισδιάστατο χώρο.

Όλα αυτά έκαναν τη λαπαροσκοπική επίπονη για το χειρουργό, πολύωρη και σε απαιτητικά χειρουργεία π.χ. στις παγκρεατεκτομές η λαπαροσκοπική άρχισε να εγκαταλείπεται.
Τότε ήρθε η ώρα η ιατρική να αναζητήσει για άλλη μια φορά την αρωγή της τεχνολογίας για να ξεπεράσει τις αστοχίες της και να διευρύνει τον κύκλο των επιτευγμάτων.
Η αγαστή συνεργασία έφερε για άλλη μια φορά τα ποθητά αποτελέσματα. Και «εγένετο» η ρομποτική χειρουργική!

ΤΟ ΑΛΜΑ ΤΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ

Μετά από ακούραστες ώρες έρευνας, συνεχούς πειραματισμού, διάθεση αδιανόητων πόρων, ενασχόληση της αφρόκρεμας και των δυο «τεχνών», τα αποτελέσματα δικαίωσαν και τον πιο οπτιμιστή και «φευγάτο» επιστήμονα, αφού με την εμφάνιση της ρομποτικής τεχνολογίας, η ιατρική κατάφερε να κάνει με ασφάλεια το άλμα στο μέλλον, κατορθώνοντας να ξεπεράσει τα μειονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής, προσφέροντας στους χειρουργούς:

◗ Τρισδιάστατη εικόνα, μεγεθυμένη με δυνατότητα ΖΟΟΜ ΙΝ-OUT, σταθερή
◗ Ακρίβεια χειρουργικών κινήσεων εξάλειψη του φυσιολογικού τρόμου των χεριών- πρωτοφανή χειρουργική δεξιότητα δύσκολων χειρουργικών χειρισμών- τα χειρουργικά εργαλεία πραγματοποιούν όλες τις κινήσεις που κάνει το ανθρώπινο χέρι με μεγαλύτερη δεξιότητα κα ακρίβεια ενώ περιστρέφονται 360ο στο χειρουργικό πεδίο
◗ Πολυαρθρωτά ρομποτικά εργαλεία, με μεγάλη εργονομία
◗ Άνεση στο χειρουργό στη διάρκεια της επέμβασης
◗ Δυνατότητα εικονικής προετοιμασίας της επέμβασης αξιοποιώντας τις προηγηθείσες απεικονιστικές εξετάσεις του ασθενούς.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ

Αλλά τα κυριότερα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής δεν περιορίστηκαν στις ευκολίες που πρόσφεραν στο χειρουργό αλλά έδωσαν και μια σειρά κρίσιμων οφελών στον ασθενή που πλέον κατά τη διάρκεια του χειρουργικού αλλά και μετεγχειρητικού διαστήματος αντιμετωπίζει:
◗ Ελάχιστη απώλεια αίματος
◗ Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας
◗ Ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο
◗ Ελάχιστη χρήση φαρμάκων
◗ Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
◗ Ταχύτερη ανάρρωση- γρήγορη επιστροφή στην εργασία
◗ Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ

Εκμεταλλευόμενοι την πολυετή εμπειρία μας στη λαπαροσκοπική χειρουργική τα τελευταία επτά χρόνια στην κλινική εφαρμόζουμε τη ρομποτική τεχνική σε όλο το εύρος των χειρουργείων μας σε:

◗ Καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του πεπτικού
◗ Παθήσεις του οισοφάγου-στομάχου-χοληφόρων-ήπατος-παγκρέατος-λεπτού και παχέος εντέρου
◗ Παθήσεις του διαφράγματος
◗ Διαφραγματοκήλες
◗ Παθήσεις ενδοκρινών αδένων
◗ Επινεφριδεκτομές
◗ Σπληνεκτομές
◗ Παθήσεις κοιλιακού τοιχώματος
◗ Όλα τα είδη των κηλών
◗ Επεμβάσεις παχυσαρκίας, Γαστρικοί δακτύλιοι, γαστρικό by-pass, sleeve γαστρεκτομή

Recent Posts
Επικοινωνείστε μαζί μας

Στείλτε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε σύντομα.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search