Η χειρουργικη στην εποχη των ρομποτ…

 In EPEMVASEIS, ΝΕΑ

H ρομποτική χειρουργική είναι η εφαρμογή της πιο προηγμένης ρομποτικής τεχνολογίας στη χειρουργική.Είναι ουσιαστικά εξέλιξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής, στην οποία ο χειρουργός ελέγχει τα χειρουργικά εργαλεία µέσω του ρομπότ, που µεγιστοποιεί την ακρίβεια των κινήσεων, ακόμα και σε δυσπρόσιτο και περιορισμένο χειρουργικό πεδίο, προσφέροντας δυνατότητες που το ανθρώπινο χέρι στερείται.

Τα μέρη του ρομποτικού χειρουργικού συστήματος DaVinci:

Xειρουργική Kονσόλα

Εδώ κάθεται ο χειρουργός και μέσω τελευταίας τεχνολογίας κάμερα έχει μεγεθυσμένη, καλά φωτισμένη και τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου.

Μέσω δύο μοχλών που χειρίζεται με τα δάκτυλα (κάτι σαν τα joysticks των ηλεκτρονικών παιχνιδιών) δίνει εντολές εκτέλεσης χειρουργικών χειρισμών που μέσω ηλεκτρικού υπολογιστή μεταφέρονται στους ρομποτικούς βραχίονες, οι οποίοι φέρουν συνδεδεμένα ρομποτικά εργαλεία μέγιστης ακριβείας,   λεπτότητας και ευρύτητας κίνησης.

Περαιτέρω χειρισμοί (μεγέθυνση εικόνας, αλλαγή θέσης κάμερας, χρήση διαθερμίας) γίνονται μέσω ποδοδιακοπτών.

Ρομποτικός Πύργος

Φέρει την οθόνη, μέσω της οποίας παρακολουθεί καιπαρεμβαίνει κατ’εντολή του χειρουργού ο βοηθός, και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος λαμβάνει και βελτιστοποιεί την εικόνα και δέχεται τις εντολές του χειρουργού μεταφράζοντας τις σε κίνηση στους βραχίονες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Κορμός με τους Ρομποτικούς Βραχίονες

Στους βραχίονες συνδέονται η ειδική κάμερα και τα ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία.  Είναι το μέρος του συστήματος που έρχεται σε επαφή με το σώμα του ασθενούς.

 

 

 

 

 

 

Η κάμερα

Δίνει τρισδιάστατη όραση, καλύτερο φωτισμό και είναι σταθεροποιημένη πάνω στο ρομποτικό βραχίονα, εκμηδενίζοντας τον τρόμο του ανθρώπινου χεριού και την παραμικρή αστάθεια.   Αποτέλεσμα αυτών είναι η απίστευτη αίσθηση αφής που παρέχεται στο χειρουργό με σχεδόν απόλυτη εξομοίωση με ανοιχτό χειρουργικό πεδίο.

 

 

 

 

 

Τα ρομποτικά χειρουργικά εργαλεία

Είναι εργονομικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να εκτελούν όλες τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού και να τις ξεπερνούν, επιτρέποντας ανεπανάληπτη ελευθερία κινήσεων σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε σημεία που το χέρι του χειρουργού δε θα χωρούσε.

 

 

 

 

Συνοψίζοντας για τη Ρομποτική Χειρουργική:

  • Ακριβής για το χειρουργό, ασφαλής για τον ασθενή.
  • Με αυτά τα τεχνολογικά επιτεύγματα της ρομποτικής τεχνολογίας οι επεμβάσεις γίνονται πιο ακριβείς, πιο ασφαλείς, πιο αποτελεσματικές και ακόμα λιγότερο επεμβατικές για τον ασθενή.
  • Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι αυτά της λαπαροσκοπικής στο πολλαπλάσιό τους
  • Ελάχιστη καταστροφή ιστών και ελάχιστο τραύµα, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, λεπτότητα και ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών.
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος άρα και μικρότερες ανάγκες µεταγγίσεων.
  • Μικρότερο ποσοστό ενδοκοιλιακών συµφύσεων.
  • Λιγότερες καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές και σχεδόν µηδενικά ποσοστά επιπλοκών από το εγχειρητικό τραύμα (διαπυήσεις, διασπάσειςτραύματος, μετεγχειρητικές κήλες).
  • Ταχύτερη κινητοποίηση, ανάρρωση του ασθενούς και επάνοδος στην εργασία του.
  • Μικρότερο κόστος νοσηλείας.
  • Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Recent Posts
Επικοινωνείστε μαζί μας

Στείλτε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε σύντομα.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search