Συχνές ερωτήσεις που θέτουν οι ασθενείς προς το επιτελείο της χειρουργικής κλινικής

Πού χειρουργείτε;

Πραγματοποιώ τις επεμβάσεις μου σε Γενική Κλινική, με άρτιο εξοπλισμό και επάνδρωση, ως διευθυντής χειρουργικής κλινικής.

Ποια είναι η εμπειρία σας και η γκάμα των περιστατικών που χειρουργείτε;

Από τους πρώτους που εκπαιδεύτηκαν και ασχολήθηκαν με τη λαπαροσκόπηση, από το 1992 έχω χειρουργική εμπειρία 30 και πλέον ετών σε όλη τη γκάμα της γενικής χειρουργικής, τόσο της κλασσικής, ανοιχτής χειρουγικής, όσο και της λαπαροσκοπικής. Έχω εκπαιδευτεί και χειρουργώ με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci, με το οποίο έχω πραγματοποιήσει πληθώρα επεμβάσεων με άριστα αποτελέσματα.

Ποιο το κόστος του κάθε χειρουργείου και από τι εξαρτάται;

Το κόστος καθώς και η πλήρης ενημέρωση για την κλινική πραγματοποιείται από προσωπική ιδιαιτέρα μου, εξαρτάται δε από το είδος της επέμβασης (βαρύτητα, υλικά που θα απαιτηθούν, ημέρες νοσηλείας και από την ασφαλιστική κατάσταση του ασθενούς).

Πρέπει ο ασθενής να εξετασθεί και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων πριν το χειρουργείο;

Για την ασφάλεια του ασθενούς γίνεται ο κλασσικός προεγχειρητικός έλεγχος και εκτιμάται ο ασθενής από καρδιολόγο και τον αναισθησιολόγο που θα δώσει τη νάρκωση. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο προεγχειρητικός έλεγχος ολοκληρώνεται το πρωινό πριν το χειρουργείο. Εφόσον ο ασθενής έχει βεβαρυμένο ιστορικό και ειδικά προβλήματα, ενδέχεται να απαιτηθεί εξέταση και από άλλες ιατρικές ειδικότητες (πχ πνευμονολόγο, παθολόγο, νευρολόγο κτλ) ή να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, πάντα υπό την εποπτεία και με τη σύμφωνη γνώμη μου.

Τι χρειάζεται να κάνω για την εισαγωγή;

Τίποτα. Οι διαδικασίες της εισαγωγής γίνονται από το προσωπικό της γραμματειακής υποστήριξης, χωρίς ταλαιπωρία του ασθενούς, με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο χειρουργός για την κατάσταση της υγειάς μου;

Τα πάντα. Συνοδές παθήσεις όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, νευρολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα (επιληψία, νευρωσικές και ψυχωσικές διαταραχές, κατάθλιψη, μανιοκατάθλιψη κτλ), λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου σε συστηματική βάση (ψυχιατρικά, νευρολογικά, ορμονικά) και ιδιαίτερα αντιπηκτική αγωγή πρέπει να αναφέρονται εγκαίρως για να τροποποιείται η αγωγή κατά το δοκούν. Πολύ σημαντικό είναι να αναφέρονται αλλεργίες σε τροφές ή φάρμακα, η λήψη ναρκωτικών ουσιών, και προηγουμένη εμπειρία αναισθησίας. Στο πλαίσιο πάντα του ιατρικού απορρήτου και με απόλυτη εχεμύθεια κάθε τέτοια πληροφορία βοηθά εμάς να σας βοηθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ποια είναι η προεγχειρητική διαδικασία και τι προετοιμασία απαιτείται;

Αφού γίνει η εισαγωγή εκτελούνται οι κλασσικές εξετάσεις του προεγχειρητικού ελέγχου (απλές εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα) και καρδιολογική και αναισθησιολογική εκτίμηση. Ακολούθως γίνεται ευπρεπισμός του ασθενούς (ξύρισμα της περιοχής του χειρουργικού πεδίου) και, εφόσον το απαιτεί το χειρουργείο, γίνεται υποκλυσμός, χορήγηση ενδοφλέβιας αγωγής κτλ.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής;

• Περιορισμένη καταστροφή ιστών και ελάχιστο τραύμα, ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.

• Μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου, λεπτότητα και ακρίβεια χειρουργικών χειρισμών. • Ελάχιστη απώλεια αίματος άρα και μικρότερες ανάγκες μεταγγίσεων.

• Μικρότερο ποσοστό ενδοκοιλιακών συμφύσεων.

• Λιγότερες καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές  και σχεδόν μηδενικά ποσοστά επιπλοκών από το εγχειρητικό τραύμα (διαπυήσεις, διασπάσεις τραύματος, μετεγχειρητικές κήλες).

• Ταχύτερη κινητοποίηση, ανάρρωση του ασθενούς και επάνοδος στην εργασία του.

• Μικρότερο κόστος νοσηλείας.

• Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Τι είναι η ρομποτική χειρουργική και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Πρόκειται για την εφαρμογή της πιο προηγμένης ρομποτικής τεχνολογίας στη χειρουργική. Είναι ουσιαστικά εξέλιξη της λαπαροσκοπικής τεχνικής, στην οποία ο χειρουργός ελέγχει τα χειρουργικά εργαλεία μέσω του ρομπότ, που μεγιστοποιεί την ακρίβεια των κινήσεων, ακόμα και σε δυσπρόσιτο και περιορισμένο χειρουργικό πεδίο, προσφέροντας δυνατότητες που το ανθρώπινο χέρι στερείται. Σήμερα, όλες οι λαπαροσκοπικές εγχειρήσεις μπορούν να γίνουν και ρομποτικά. Με την απαραίτητη εξειδικευμένη γνώση και πείρα εκ μέρους μου στην τεχνική αυτή, η ρομποτική χειρουργική έχει εξελιχθεί σε πραγματική επανάσταση, πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.

Τι συμβαίνει αν χαλάσει το ρομποτικό σύστημα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου;

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο ρομποτικό σύστημα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, καθώς πραγματοποιούνται αφενός τακτικοί έλεγχοι της λειτουργίας του από εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου πριν από κάθε χειρουργείο το σύστημα ελέγχεται από ειδικό προσωπικό. Ακόμα όμως και στη σπάνια περίπτωση που κάτι συμβεί, ο χειρουργός μπορεί να συνεχίσει λαπαροσκοπικά την επέμβαση. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η εμπειρία και γνώση του χειρουργού σε όλες τις τεχνικές.

Μπορούν όλοι οι ασθενείς να χειρουργηθούν ρομποτικά;

Οποιοσδήποτε ασθενής που μπορεί να χειρουργηθεί λαπαροσκοπικά μπορεί και ρομποτικά. Υπάρχουν σήμερα ελάχιστες πια αντενδείξεις για τη λαπαροσκοπική χειρουργική και πολύ περισσότερο για τη ρομποτική.

Τι μπορώ να κάνω εγώ πριν το χειρουργείο για να έχω καλύτερη ανάρρωση;

Πριν από ένα προγραμματισμένο χειρουργείο μπορείτε να βελτιώσετε τη γενική σας κατάσταση με πρόγραμμα ελαφριάς άσκησης, εκτός αν έχετε οδηγία για το αντίθετο, και διακοπή ή ελάττωση του καπνίσματος. Ακολουθείτε την φαρμακευτική αγωγή σας και διακόπτετε φάρμακα μόνο κατόπιν οδηγίας του γιατρού σας (συνήθως ασπιρίνη, αντιπηκτικά).

Μπορώ να χειρουργηθώ με τοπική αναισθησία;

Το είδος της αναισθησίας συζητείται με τον αναισθησιολόγο, καθώς σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές (γενική, μέθη, τοπική, τοποπεριοχική, επισκληρίδιος, ραχιαία και συνδυασμός τους). Πολλά χειρουργεία μπορούν πια να γίνουν χωρίς γενική αναισθησία. Η καταλληλότερη μέθοδος για τον ασθενή και το είδος του χειρουργείου θα αποφασιστεί με τη σύμφωνη γνώμη μου.

Θα ταλαιπωρηθώ μετά το χειρουργείο;

Σήμερα, ακόμα και ύστερα από μεγάλες ενδοκοιλιακές και ενδοθωρακικές επεμβάσεις, ο μετεγχειρητικός πόνος αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με συνδυασμούς παυσίπονων, καθώς και τεχνικές όπως η επισκληρίδια αναλγησία και η αυτοχορήγηση αναλγησίας από τον ίδιο τον ασθενή με ειδική συσκευή. Η μετεγχειρητική ναυτία και ο εμετός είναι σχετικά συχνά προβλήματα, που όμως περιορίζονται σημαντικά με τη χρήση κατάλληλων φαρμάκων. Με τη χρήση δε της λαπαροσκοπικής, και ακόμα περισσότερο, της ρομποτικής χειρουργικής έχει ελαχιστοποιηθεί η μετεγχειρητική ταλαιπωρία του ασθενούς, ενώ η κινητοποίησή του και όλες οι λειτουργίες του επανέρχονται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχει περίπτωση να μετατραπεί μία λαπαροσκοπική ή ρομποτική επέμβαση σε ανοιχτή;

Οι πιθανότητες είναι σήμερα ελάχιστες. Παρ’ όλα αυτά, όταν ο χειρουργός αντιμετωπίσει διεγχειρητικά απρόσμενες δυσκολίες και ευρήματα, έχει την ευθύνη να αποφασίσει να μετατρέψει την επέμβαση σε ανοιχτή, με γνώμονα πάντα την ασφάλεια του ασθενούς και  την άριστη έκβαση του χειρουργείου. Η άρτια γνώση και εμπειρία του χειρουργού σε όλες τις χειρουργικές τεχνικές είναι εκ ων των ουκ άνευ.

Εάν χρειαστώ κάτι μετά το εξιτήριο πού θα απευθυνθώ;

Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, εκτός από την τακτική παρακολούθηση του χειρουργημένου ασθενούς, ειμάστε διαθέσιμοι 24 ώρες το 24ωρο για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία σας.

Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω στο σπίτι και για πόσο καιρό;

Κατά την έξοδό σας από το νοσοκομείο, ανεξαρτήτως του είδους του χειρουργείου στο οποίο υποβληθήκατε, θα ενημερωθείτε αναλυτικά και θα λάβετε τυπωμένο διαιτολόγιο με σαφείς οδηγίες. Η επίλυση κάθε απορίας σας θεωρείται για μας προϋπόθεση για την καλή σας ανάρρωση.

Ισχύει ότι θα έχω δυσκοιλιότητα μετά το χειρουργείο, κι αν ναι, πώς θα βοηθηθώ;

Σε χειρουργεία που περιλαμβάνουν είσοδο στην περιτοναϊκή κοιλότητα, και ιδίως σε ασθενείς με ήδη εγκατεστημένη δυσκοιλιότητα μπορεί να παρατηρηθεί επίταση του προβλήματος μετεγχειρητικά. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει και η ειδική διατροφή που κάποιες φορές απαιτείται μετά από το χειρουργείο, καθώς και η λήψη αναλγητικών φαρμάκων αλλά και η προσωρινή αλλαγή της καθημερινής ρουτίνας του ασθενούς. Αφού μας γνωστοποιήσετε το πρόβλημά σας, έχουμε τον τρόπο να σας βοηθήσουμε με ειδική αγωγή, οδηγίες για την οποία θα πάρετε πριν την έξοδό σας, ενώ υπενθυμίζω την άμεση διαθεσιμότητά μας για όποιο πρόβλημά σας ή ανησυχία σας.

Ποιά είναι η χρονική διάρκεια της επέμβασης;

Η απάντησή μου είναι απλή: όσο χρειαστεί! Δεν υπάρχει συγκεκριμένος απόλυτος χρόνος για καμιά επέμβαση. Άξονας της δουλειάς μου είναι η εξασφάλιση της ποιότητάς της. Κατά την αναλυτική προεγχειρητική ενημέρωση του ασθενούς θα δοθεί κάποιος αδρός υπολογισμός της διαρκείας του χειρουργείου.

Πότε θα σηκωθώ από το κρεβάτι;

Ένα από τα βασικά μας μελήματα κατά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη έγερση του ασθενούς και κινητοποίησή του, με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης ιατρικής. Εκτός ειδικών, σπανίων περιπτώσεων, απαιτώ από το χειρουργημένο ασθενή να σηκωθεί το ίδιο βραδύ από το κρεβάτι, όχι με βία αλλά έχοντας καλύψει τις ανάγκη του σε αναλγησία. Σε αυτή τη διαδικασία τονίζω για μία πολλοστή φορά τη συνδρομή της λαπαροσκοπικής και ρομποτικής τεχνικής στην εξασφάλιση του ελάχιστου μετεγχειρητικού άλγους.

Πότε πρέπει να με ξαναδεί ο γιατρός;

Ανάλογα με το είδος του χειρουργείου θα λάβετε κατά την έξοδό σας σαφείς οδηγίες για τις απαραίτητες μετεγχειρητικές αλλαγές και για τα τακτικά ραντεβού παρακολούθησης.

Επικοινωνείστε μαζί μας

Στείλτε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε σύντομα.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search