Τι είναι ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ;

Είναι ένας μυικός σωλήνας μήκους περίπου 25 εκατοστών και πλάτους περίπου 2 εκατοστών που συνδέει, μεταφέροντας τις τροφές, τη στοματική κοιλότητα (φάρυγγας) με το στομάχι, μέσω της καρδιοοισοφαγικής βαλβίδας, που αποτρέπει την παλινδρόμηση των τροφών και των γαστρικών υγρών.

Στην αρχή και στο πέρας αυτού εμφανίζει δυο φυσιολογικά στενώματα, τον άνω και κάτω οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Στην πορεία του διέρχεται από τον θώρακα και καταλήγει στην κοιλιά ερχόμενος σε επαφή με ζωτικά όργανα: καρδιά – μεγάλα αγγεία – τραχεία – πνεύμονες – σπονδυλική στήλη, ευρισκόμενος σε δυσπρόσιτη χειρουργικά θέση.

Οι πλέον συχνές χειρουργικές παθήσεις του οισοφάγου είναι:

Τι είναι ΣΤΟΜΑΧΙ;

Συνέχεια του οισοφάγου προς το δωδεκαδάκτυλο είναι ένας ασκός μυώδης με πολλαπλές λειτουργίες. Καταρχήν χρησιμεύει ως ένας χώρος προσωρινής αποθήκευσης της τροφής, επιτρέποντας την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γρήγορα, και την επεξεργασία τους σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Στο στομάχι αρχίζει η πέψη των τροφών, ιδιαίτερα των πρωτεϊνών, με την παραγωγή ειδικών ένζυμων και υδροχλωρικού οξέος, ενώ με την άριστα συντονισμένη κινητικότητά του είναι υπεύθυνο για την ανάδευση και πολτοποίηση της τροφής, ώστε να μπορεί να προωθηθεί στο δωδεκαδάκτυλο για περαιτέρω επεξεργασία. Θα πρέπει εδώ να αναφερθεί ότι το στομάχι έχει και έναν, άγνωστο για πολλούς, ενδοκρινικό ρόλο, παράγοντας πλήθος ορμονών που ρυθμίζουν την κινητικότητα και εγκριτική λειτουργία των χοληφόρων, του δωδεκαδακτύλου και του παγκρέατος.

Κάποιες από τις χειρουργικές παθήσεις του στομάχου είναι κοινές με αυτές του οισοφάγου, καθώς και τα δυο όργανα συμμετέχουν στην παθογένειά τους. Αυτές οι παθήσεις είναι η διαφραγματοκήλη και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Οι συχνότερες παθήσεις αμιγώς του στομάχου που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση είναι:

Επικοινωνείστε μαζί μας

Στείλτε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε σύντομα.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search