Το 1991 ήταν απο τους πρώτους που προβλέποντας τη μετεξέλιξη της λαπαροενδοσκοπικής χειρουργικής, εκπαιδεύτηκε και ασχολήθηκε με αυτήν έχοντας μέχρι σήμερα στο ενεργητικό του μεγάλο αριθμό επεμβάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της.Επειδή πιστεύω του είναι ότι «η συνεχής εξέλιξη είναι ο νόμος της ζωής» -Gandhi- και διατηρώντας πάντα την ανήσυχη ματιά των πρώτων χειρουργικών του χρόνων, τα τελευταία 9 χρόνια (απο το 2009) εκμεταλλευόμενος την παραπάνω εμπειρία του, εφαρμόζει τη ρομποτική χειρουργική πραγματοποιώντας μεγάλη γκάμα επεμβάσεων.Οι επεμβάσεις πραγματοποιούνται εκ μέρους του με το τελευταίας τεχνολογίας ρομποτικό σύστημα DA VINCI.

ioanniskozadinos
dv1

Τι είναι η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci

Η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci είναι μια ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδος, κατά την οποία οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια με την βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μέσα από μικροσκοπικές οπές 5mm ή 8mm στο δέρμα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες και επώδυνες τομές.

Πότε αναπτύχθηκε η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci

Η Ρομποτική Χειρουργική da Vinci ή η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική αναπτύχθηκε για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Αντί της άμεσης μετακίνησης των εργαλείων ο χειρουργός χρησιμοποιεί την κονσόλα του Ρομποτικού Συστήματος για να χειριστεί τα εργαλεία που συνδέονται στους πολλαπλούς ρομποτικούς βραχίονες.Μέσω του υπολογιστή οι κινήσεις του χειρουργού μετατρέπονται και στη συνέχεια εκτελούνται στον ασθενή από το ρομπότ σε πραγματικό χρόνο.
Η κονσόλα βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον ασθενή, αλλά διαχωρισμένη από το χειρουργικό πεδίο. Δεδομένου ότι ο χειρουργός δεν χρειάζεται να είναι σε άμεση επαφή με τον ασθενή, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί από απόσταση μεταξύ ασθενή και χειρουργού.
dv2

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο με την ακρίβεια & το εύρος κινήσεων του ρομποτικού μηχανήματος DA VINCI:

Ο ρομποτιστής χειρουργός Δρ. Ιωάννης Κοζαδίνος απαντά σε συχνά ερωτήματα ασθενών

99

Μύθοι και αλήθειες για τη Ρομποτική Χειρουργική

Ερ: Είναι σημαντικό να μας διευκρινήσετε κ. Κοζαδίνε εάν χειρουργεί το ρομπότ ή ο χειρουργός;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Χειρουργεί ο χειρουργός, το ρομπότ είναι η προέκταση του χεριού του θα έλεγα. Δεν πρόκειται για μια ανθρωπόμορφη κατασκευή τύπου Χόλιγουντ, αλλά για ένα εκπληκτικό σύστημα που προέκυψε μέσα από τις ανάγκες της χειρουργικής, για βελτίωση των τεχνικών και των δυνατοτήτων της.

Ερ : Μπορείτε να μας δώσετε μια περιγραφή του ρομποτικού συστήματος;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Όταν αναφερόμαστε στο «ρομπότ» μιλάμε στην ουσία για το ρομποτικό σύστημα Da Vinci που αποτελείται από τρία μέρη: την κονσόλα, τον πύργο με τον υπολογιστή και τον κορμό του συστήματος με τους βραχίονες. Η κονσόλα φέρει δύο μοχλούς, όπου εφαρμόζουν τα δάκτυλα του χειρουργού, κάτι σαν τα joysticks των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς και ένα σύστημα φακών και ποδοδιακόπτες. Φιλοξενεί το χειρουργό, ο οποίος με τους μοχλούς και τους ποδοδιακόπτες κάνει όλους τους χειρισμούς για την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Ερ: Δηλαδή, η επέμβαση διενεργείται από απόσταση;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Ο κορμός του ρομπότ, που φέρει τους βραχίονες, στήνεται κοντά στο χειρουργικό τραπέζι και στους βραχίονες καθηλώνονται τα λεπτά, ρομποτικά εργαλεία που εισέρχονται στην κοιλιά του ασθενούς μέσα από οπές μερικών χιλιοστών, όπως στη λαπαροσκόπηση. Οι βραχίονες και τα εργαλεία κινούνται με μεγάλη ακρίβεια, με τις εντολές του χειρουργού που βρίσκεται στην κονσόλα, σε κάποια απόσταση. Μην ξεχνάτε ότι ένα από τα μεγάλα οράματα της ρομποτικής χειρουργικής είναι η εφαρμογή, της τηλεχειρουργικής, της πραγματοποίησης δηλαδή επέμβασης εξ αποστάσεως. Προς το παρόν η απόσταση είναι λίγα μέτρα, μέσα στη χειρουργική αίθουσα.

Ερ: Είναι αλήθεια ότι ο χειρουργός βλέπει τρισδιάστατα το χειρουργικό πεδίο;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : ‘Ενα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της ρομποτικής είναι ακριβώς η δυνατότητα του χειρουργού να έχει τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδική κάμερα και με επεξεργασία της λαμβανόμενης εικόνας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συστήματος, πριν αποδοθεί αυτή στους φακούς της κονσόλας και στο χειρουργό.

Ερ: Ποιά άλλα πλεονεκτήματα προσφέρει η ρομποτική χειρουργική;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά. Η κάμερα καταρχήν, εκτός από τρισδιάστατη εικόνα δίνει και τη δυνατότητα μεγάλης μεγέθυνσης που μπορεί να την ορίζει ο χειρουργός κατά τις ανάγκες του στη διάρκεια του χειρουργείου, δίνει άψογο φωτισμό, ενώ επειδή η κάμερα είναι σταθεροποιημένη στο ρομποτικό βραχίονα, ακολουθεί τις εντολές του χειρουργού και μένει ακίνητη, χωρίς να τρέμει καθόλου, όπως όταν την κρατάει ανθρώπινο χέρι στη λαπαροσκοπική χειρουργική.

Ερ: Η κάμερα αποτελεί το βασικό εργαλείο στη διαδικασία της επέμβασης;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Είναι ένα από τα βασικά. Όμως είναι αλληλένδετα όλα τα τμήματα του συστήματος. Μεγάλο ρόλο παίζουν και τα ρομποτικά εργαλεία. Σε αντίθεση με τους προγόνους τους τα λαπαροσκοπικά εργαλεία, τα αντίστοιχα ρομποτικά έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται, στο λειτουργικό τους άκρο, σε όλους τους άξονες κατά 540 μοίρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερο εύρος κινήσεων ακόμα και από το ίδιο το ανθρώπινο χέρι! Καταλαβαίνετε τι δυνατότητες προσφέρει αυτό σε έναν εξοικιωμένο χειρουργό!

Ερ: Μας μιλάτε δίνοντας έμφαση στα πλεονεκτήματα για το χειρουργό. Πώς μεταφράζονται όλα αυτά σε πλεονεκτήματα για τον ασθενή;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Κάθε νέο βήμα της ιατρικής γίνεται με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον ασθενή. Και ο δικός μου ενθουσιασμός πηγάζει από τα άριστα αποτελέσματα της ρομποτικής χειρουργικής στους ασθενείς μας. Με τη ρομποτική χειρουργική το τραύμα για τον ασθενή είναι ελάχιστο, τόσο στο κοιλιακό τοίχωμα όσο και ενδοκοιλιακά. Είναι τόσο λεπτοί και ακριβείς οι χειρισμοί που γίνονται, ώστε δεν τραυματίζονται οι ιστοί. Κι αυτό με τη σειρά του σημαίνει:
1. Μικρότερη απώλεια αίματος και ελαχιστοποίηση των αναγκών σε μεταγγίσεις
2. Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου
3. Ταχύτερη επάνοδος της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος μετεγχειρητικά
4. Λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις
5. Ταχύτερη ανάρρωση, κινητοποίηση και έξοδος του ασθενούς από το νοσοκομείο
6. Μικρότερο κόστος νοσηλείας
7. Ταχύτερη επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες, για τον ασθενή
8. Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ερ: Μπορούν να γίνουν ρομποτικά όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Πρακτικά οποιαδήποτε επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί λαπαροσκοπικά μπορεί να γίνει και ρομποτικά. Στη μέχρι τώρα εμπειρία μου, μπορώ να αναφέρω ενδεικτικά:
Αποκατάσταση κηλών, χολοκυστεκτομή, θολοπλαστική, γαστρεκτομή, παγκρεατεκτομή, εντερεκτομή, κολεκτομή, σπληνεκτομή, επινεφριδεκτομή. Οι ουρολόγοι και οι γυναικολόγοι χρησιμοποιούν ήδη το ρομποτικό σύστημα Da Vinci για τις δικές τους επεμβάσεις.

Ερ: Πως εκπαιδεύεται ένας χειρουργός στη ρομποτική τεχνική;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Υπάρχουν αρκετά κέντρα που παρέχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση και εξειδίκευση. Βέβαια, αξίζει να τονιστεί ότι η ρομποτική αποτελεί τη συνέχεια της λαπαροσκοπικής. Η πολυετής εμπειρία μου στη λαπαροσκοπική χειρουργική, από τα σπάργανα της το 1992 μέχρι και σήμερα, μου προσέδωσε μεγάλη άνεση και ασφάλεια από τα πρώτα κιόλας ρομποτικά χειρουργεία μου.

Ερ: Και ποια είναι τα αποτελέσματα στους ρομποτικά χειρουργημένους ασθενείς σας;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Αρκεί να σας πω ότι ακόμα με εντυπωσιάζει η ταχύτητα ανάρρωσης αυτών των ασθενών! Δε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν λίγα χρόνια μόλις, ότι θα άκουγε ήχους εντερικής λειτουργίας το ίδιο βράδυ της επέμβασης της κολεκτομής. Ούτε ότι 85χρονοι ασθενείς θα κινητοποιούνταν μέσα σε 4 ώρες μετά από γαστρεκτομή. Πλέον οι ασθενείς μας που υποβάλλονται σε εκτομή τμήματος παχέος εντέρου, σιτίζονται τη δεύτερη και λαμβάνουν εξιτήριο κατά μέσο όρο την τρίτη με τέταρτη μετεγχειρητική μέρα! Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα αποτελέσματα, τόσο τα κλινικά όσο και τα παθολογοανατομικά. Οι λεμφαδενικοί καθαρισμοί που πραγματοποιούνται σε κακοήθη νοσήματα είναι πιο πλήρεις και ακριβείς από ποτέ κι αυτό το διαπιστώνουμε καθημερινά στις ιστολογικές εξετάσεις των ασθενών μας.

Ερ: Θα λέγατε κ. Κοζαδίνε ότι φτάσαμε στο ζενίθ της χειρουργικής;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Δεν ξέρω αν θα πρέπει να το πούμε αυτό. Βρισκόμαστε σίγουρα σε ένα πολύ υψηλότερο επίπεδο από ό,τι μόλις λίγα χρόνια πριν. Εγώ όμως ανήκω στους ονειροπόλους και οραματιστές και πάντα διατηρούσα και διατηρώ ανήσυχη ματιά στα πράγματα. Νέα βελτιωμένα συστήματα ρομποτικής αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους. Μέσα από αυτά προκύπτουν νέα χειρουργικά δεδομένα και πάνω σ΄αυτά χτίζονται νέες τεχνικές. Δεν υπάρχει όριο στο όνειρο!

Ερ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι τα συμπεράσματα και ποια η απήχηση της ρομποτικής χειρουργικής στην Ευρώπη;

Δρ. Ι. Κοζαδίνος : Καταρχήν, η ρομποτική χειρουργική έχει ήδη εισβάλει στην καθημερινή πρακτική της ουρολογίας, της γενικής χειρουργικής και της γυναικολογίας. Η γκάμα των πραγματοποιούμενων επεμβάσεων ρομποτικά διευρύνεται συνεχώς σε αυτές τις ειδικότητες. Αλλά και άλλες χειρουργικές ειδικότητες αρχίζουν να χρησιμοποιούν τη ρομποτική τεχνική. Σε μεγάλα κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, καρδιοχειρουργοί, νευροχειρουργοί και θωρακοχειρουργοί, πραγματοποιούν επεμβάσεις με τη βοήθεια ρομποτικών συστημάτων. Πιστεύω λοιπόν ότι είμαστε ακόμα στην αρχή.
Το άλλο ευχάριστο συμπέρασμα είναι ότι και τα ήδη υπάρχοντα ρομποτικά συστήματα έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Πολλές νέες δυνατότητες προστίθενται σ’ αυτά και τις περιμένουμε με ανάλογες προσδοκίες.

Επικοινωνείστε μαζί μας

Στείλτε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε σύντομα.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search