A. ΕΛΚΟΣ

Ελκος είναι στην ουσία μια πληγή στην εσωτερική επιφάνεια του στομάχου ή της συνέχειας του το δωδεκαδάκτυλο.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

Λοίμωξη με ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αλκοόλ & κάπνισμα, στρές, πιθανώς κάποια γενετική προδιάθεση είναι παράγοντες που προδιαθέτουν στην εμφάνιση έλκους.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Συνήθως οι ασθενείς επισκέπτονται το γιατρό λόγω επιγαστρικού καύσου & επεισοδίων επιγαστραλγίας.

Στην περίπτωση του δωδεκαδακτυλικού έλκους η επιγαστραλγία παρέρχεται με τη λήψη τροφής, ενώ αν πρόκειται για γαστρικό έλκος η λήψη τροφής επιδεινώνει την επιγαστραλγία.

Και στις 2 περιπτώσεις ο πόνος υφίεται με τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων (ευρέως πια χρησιμοποιούμενα), ενώ μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία εμετό & ενίοτε ήπια απώλεια βάρους.

ΠΩΣ ΤΙΘΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ

Η πιο ειδική και ευαίσθητη διαγνωστική εξέταση σήμερα είναι η ενδοσκόπηση ανώτερου πεπτικού.

Αυτή προσφέρει το πλεονέκτημα της λήψης βιοψιών γιαα τον αποκλεισμό της κακοήθειας αλλά και τη δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης επι ύπαρξης επιπλοκών (π.χ. δυνατότητα αιμόστασης στην αιμοραγία του πεπτικού έλκους).

Μετά την ανεύρεση του πεπτικού έλκους θα πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος για λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Πιο ειδικές εξετάσεις (π.χ. μέτρηση γαστρίνης, αξονική τομογραφία) μπορεί να είναι απαραίτητες σε κάποιες περιπτώσεις που εγείρουν στο γιατρό την υποψία για άλλη νόσο που συνοδεύεται από έλκη.

Είναι πολύ σημαντικό όταν διαγνώσκεται ένα έλκος στομάχου, να αποκλείεται η πιθανότητα κακοήθειας. Κι αυτό δεομένου ότι  κι ένας καρκίνος μπορεί να έχει ελκωτική μορφή, είναι σε πολλές περιπτώσεις δύσκολο έως και αδύνατο.

Κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καλοήθους έλκους του στομάχου όπως η τοπογραφία του, η ύπαρξη ομαλών πτυχών, ακτινοειδώς διαμορφωμένων, εφόσον αναγνωριστούν κατά την ενδοσκόπηση θέτουν την υπόνοια της καλοήθειας. Επίσης η τάση επούλωσης με φαρμακευτική αγωγή είναι χαρακτηριστική για τα καλοήθη έλκη. Τονίζεται όμως η σημασία της λήψης πολλαπλών βιοψιών για τον αποκλεισμό κακοήθειας.

Το γαστρικό έλκος σήμερα αντιμετωπίζεται με τη χρήση φαρμάκων & προσαρμοσμένες διατροφικές συνήθειες.

Χειρουργική επέμβαση κρίνεται απαραίτητη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αποτυχία της συντηρητικής αγωγής (μετά από τουλάχιστον 8 εβδομάδες θεραπείας)
  • Υποτροπή του έλκους κατά τη διάρκεια της συντηρητικής αγωγής η εντός 2 ετών
  • Αδυναμία να αποκλειστεί η κακοήθεια
  • Εμφάνιση επιπλοκών (π.χ. διάτρηση, αιμορραγία, απόφραξη, κακοήθης εξαλλαγή)

Επικοινωνείστε μαζί μας

Στείλτε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσουμε σύντομα.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search